Kender du det her: Du står i en danseklasse midt i en øvelse og kigger dig selv i spejlet og tænker: ”Øv, hvor er det svært at holde balancen/min turn out/positionen/(indsæt selv passende ord/sætning). Jeg er ikke stærk nok/god nok/hurtig nok. Jeg vil gerne lære det NUUUU.” Utålmodigheden tager over, og du bliver frustreret over ikke at se resultater hurtigt nok. Lyder det bekendt?

Det er et scenarie, jeg ofte møder, når jeg underviser. Jeg oplever tit, at en danser er utålmodig og selvkritisk og har fokus på alle sine svagheder. Nogle gange i sådan en grad, at vedkommende slet ikke tager det ind, jeg siger, fordi hun har så travlt med at fokusere på alt det, der gik galt. Jeg kender det godt fra mig selv. Især da jeg var helt ung, var jeg meget selvkritisk og rigtig god til at finde fejl. Jeg knoklede i min træning og syntes aldrig, at det var godt nok.  Den strategi kalder jeg ”Find 5 fejl”. Problemet ved fejlfinderstrategien er, at den ikke er særligt motiverende i en læringsproces. Dermed ikke sagt, at du ikke skal være opmærksom på dine svagheder og vide, hvor du skal sætte ind for at forbedre dig. Men du kommer længst på kortest tid ved at bakke dig selv op.  

Jeg giver meget personlig feedback, når jeg underviser. Det gør jeg, fordi jeg mener, at det er vejen til at udvikle sig i sin dans; at man bliver opmærksom på, hvor man skal sætte ind og hvordan, så øvelserne og koreografierne bliver lettere og sjovere at udføre, men også at man bliver opmærksom på, hvor man spænder ben for sig selv, og hvordan man kan holde op med at gøre det. Jeg gør altid mit bedste for at give feedbacken på en måde, så danseren kan se de muligheder, der ligger forude og de genveje, der er til at nå derhen. I min optik er målet for en danser aldrig perfektion, men udvikling. Det bliver alligevel aldrig perfekt (findes perfektion overhovedet?), så hvis perfektion er ”godt nok”, nej, så bliver det aldrig ”godt nok”. Det er langt vigtigere for din udvikling som danser, at du forstår hvad du skal arbejde med og hvorfor, og hvordan du skal gøre det – og ikke mindst lærer at støtte dig selv i processen.

Jeg vil gerne give dig en udfordring: Næste gang du står i en klasse og er midt i en øvelse, så prøv at finde 5 succeser i stedet for fejl. Det kan være, at du har lettere ved øvelsen end sidste gang, du lavede den. Måske er dine fødder fine og strakte på de rette steder. Eller måske er du supergod til at følge musikkens rytme og flow. Din liste med succeser skal være mindst lige så lang som din tidligere liste med fejl.

Udvikling er ét skridt ad gangen. Hvis du formår at anerkende de enkelte skridt, gør du vejen til målet betydeligt kortere for dig selv. Formår du en dag helt at slippe selvkritikken, bakke dig selv op og alene fokusere på dit næste skridt, kan du ende med at tage syvmileskridt. Hvilke briller du vælger at se din læringsproces med, er op til dig. Valget er hverken din undervisers eller din sidemands. Det er dit.